Vânt de război în Orientul Mijlociu. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Barack Obama îşi pregăteşte bombele pentru represalii la adresa Guvernului sirian în ceea ce pare a fi un plan de intervenţie limitat. Avertismentele legate de complicarea conflictului, după modelul războiului din Irak, nu lipsesc, după cum nu ştim care este strategia SUA legată de regiune. Acum, mărturiile din urmă cu zece ani ale fostului general american Wesley Clark, potrivit cărora Washingtonul are un plan extins de acţiune în regiune care cuprinde intervenţii militare în şapte ţări, capătă mai mult sens.
În cartea sa despre războaiele moderne, publicată în 2003, fostul şef al operaţiunilor NATO în Iugoslavia din 1999 relatează că pe 20 septembrie 2001, la numai 9 zile de la atentatele de la 11 septembrie, a vizitat Pentagonul pentru a vedea care sunt deciziile luate. A aflat de la un înalt oficial militar că SUA urmează să atace Irakul. "De ce?", a întrebat Clark. "Nu ştiu", a răspuns interlocutorul său. "Are regimul lui Saddam Hussein legătură cu atentatele?" "Nu. Nu ştim ce să facem cu teroriştii, dar avem o armată bună ca să putem doborî Guverne. Când ai un ciocan în mână, în jur toate îţi par a fi cuie." Câteva săptămâni mai târziu, Clark a revenit la Pentagon. "Tot mai vrem să atacăm Irakul?", l-a întrebat pe oficialul din Armata SUA. "Este mai rău de atât!", a răspuns acesta. A ridicat o hârtie potrivit căreia urmau să fie atacate 7 ţări în cinci ani, începând cu Irakul, continuând cu Siria, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi terminând cu Iranul.
Amânat de criza financiară şi de saturaţia opiniei publice internaţionale faţă de discursul belicos al lui George W. Bush, acest plan pare a fi reluat de Administraţia Obama. Nici de data aceasta nu există un consens internaţional la nivelul Naţiunilor Unite. Preşedintele SUA vrea să îl găsească măcar în interior. Într-un discu