Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă prin care putem trăi mai mult. Micşorând expresia unei singure gene, cercetătorii au reuşit să crească durata medie a vieţii unor şoareci de laborator cu aproximativ 20%.
Potrivit studiilor, la oameni, aceasta ar echivala cu o prelungire a duratei medii a vieţii cu 16 ani.
Cercetătorii de la National Institutes of Health, SUA, au lucrat asupra unei gene ce codifică sinteza proteinei mTOR, implicată în metabolism şi care joacă un rol în procesul de îmbătrânire.
Science Daily scrie că rezultatele au apărut în jurnalul Cell Reports.
Specialiştii au modificat genetic şoareci de laborator, astfel încât aceştia să producă doar aproximativ 25% din cantitatea de proteină mTOR sintetizată în mod normal.
Durata medie a vieţii pentru şoarecii modificaţi genetic a fost de 28,0 luni pentru masculi şi 31,5 luni pentru femele, comparativ cu 22,9 luni, respectiv 26,5 luni, pentru masculii şi femelele de şoareci normali.
De asemenea, durata maximă a vieţii a crescut: şapte dintre cei mai longevivi opt şoareci folosiţi în studiu erau şoareci mTOR.
Cercetătile au arătat că deşi şoarecii mTOR îmbătrâneau mai bine, îmbătrânirea nu era uniformă: anumite organe şi funcţii se menţineau mai bine decât altele.
Oamenii de ştiinţă de la National Institutes of Health au demonstrat prin acest studiu că şoarecii modificaţi genetic se descurcau mai bine decât cei obişnuiţi la testele de echilibru şi orientare prin labirint, ceea ce arată că se menţineau mai bine în ceea ce priveşte memoria şi coordonarea mişcărilor.
Rezultatele ar putea duce la dezvoltarea unor terapii anti-îmbătrânire destinate în mod specific anumitor organe.
Citeşte mai multe despre: putem prelungi durata de viata putem trai mai mult cercetatori metosa prin ca