„Cianura pentru dictatura”, „ei aur, noi cianura”, „cine sare e cu noi” sau „salvam Rosia Montana” sunt doar cateva dintre scandarile care rasuna si la aceasta ora in Bucuresti, zona Pietei Universitatii.
Spiritele tinerilor dar si mai varstinicilor prezenti in Piata Universitatii au inceput sa se aprinda inca dinainte de a apune soarele, luni, la a doua zi de proteste ca urmare a „balbelor”, ezitarilor si deciziilor indoielnice luate de conducerea tarii.
Scandarile au fost atat politice dar si anti cianura, impotriva „vanzarii tarii” de catre politicieni. In nenumarate randuri a fost ceruta, in strigate, demisia lui Victor Ponta dar si a lui Basescu. Presa, considerata partinitoare si pro-guvernare, a fost, de asemenea, criticata de mai multe ori.
„Uniti salvam Rosia Montana” a fost una dintre „preferatele” protestatarilor, organizatorii tinand sa aminteasca faptul ca astfel de proteste au loc in intreaga tara, simultan.
Executivul a avizat proiectul de lege privind exploatarea minereurilor de aur si argint de la Rosia Montana, judetul Alba. Odata cu demararea lucrarilor, Romania se va transforma in cel mai mare producator de aur al Uniunii Europene. Premierul Ponta a declarat, vineri, ca proiectul Rosia Montana, care va intra in dezbatere parlamentara in aceasta toamna, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el aratand ca parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei constiinte.
Citeste si:Mineritul merita o sansa la Rosia MontanaMineritul, meserie de aur la Rosia MontanaGaleriile romane de la Rosia Montana, redate circuitului turistic, recomanda specialistii
Spiritele politice dar si ale romanilor s-au incins atunci cand Victor Ponta a revenit asupra deiciziei. Presedintele Basescul-a acuzat dur pe prim-ministru, care, la randul sau, l-a intrebat cat a lua