Automedicatia in cazul copiilor este redusa si totusi este bine sa se cunoasca masurile care pot fi luate si care sunt modalitatile de utilizare a medicamentelor pana se apeleaza la un medic de familie sau medic specialist. Este bine de stiut ce este util sa existe in casa unei proaspete mamici, in cazul in care farmacia de unde se cumpara medicamentele nu este aprovizionata cu acel medicament sau nu are program de noapte (in caz de urgenta).
Pentru inceput, Agentia Europeana a Medicamentului imparte grupele de varsta pediatrice astfel:
Deasemenea World Health Organization diferentiaza copii prescolari 2-5 ani de copii care sunt deja la scoala, ca grupa de varsta, 6-11 ani.
In urmatorul tabel va sunt prezentate formele farmaceutice potrivite pentru fiecare grupa de varsta, urmand a analiza mai jos pe fiecare dintre acestea.
Tabl 1 “Forme farmaceutice potrivite dupa grupe de varsta” (J. Breitkreutz 2009) Legenda: 1- Nepotrivite/2- problematic de utilizat/3- posibil de utilizat/4- bine de utilizat/5-cel mai bine utilizabil (in forma farmaceutica respective)
Peroral
In comparatie cu adultul, tractul digestiv al copilului difera destul de mult, de aceea volumul de lichid in care este incorporate substanta active este de obicei foarte redus (cativa ml). Fiziologia aparatului digestiv la nou nascut permite producerea de suc gastric, proportional cu un adult, deabia dupa implinirea varstei de 2 ani. De abia atunci se poate considera ca medicamentele pot prezenta aceiasi biodisponibilitate dupa ce au fost administrate peroral.
Deaceea medicamentele cu eliberare modificata sau formele retard, nu pot prezenta un profil de biodisponibilitate sigur, pana la dezvoltarea complete a tractului digestiv.
Enzimele pancreatice sunt in cantitati foarte reduse, ajungand in cazul lipazei abia la 9 luni, la o activitate enzimatica