Proteste le împotriva proiectului Roşia Montană continuă pentru a doua seară în Piaţa Universităţii din în Bucureşti. Mai mulţi oameni cu pancarte s-au strâns la fântâna arteziană din faţa Universităţii de Arhitectură şi scandează lozinci împotriva proiectului de la Roşia Montană
Duminică seară a fost prima zi de proteste din Bucureşti şi din alte 20 de oraşe din ţară. Românii aflaţi în străinătate au ieşit şi ei să protesteze în faţa ambasadelor din Londra, Berlin sau Paris.
În Bucureşti,în jur de 3.000 de manifestanţi au blocat duminică seara traficul în centrul Capitalei, mergând în marş din Piaţa Universităţii până în Piaţa Victoriei unde au cerut demisia Guvernului, pentru ca ulterior să se întoarcă în Piaţa Universităţii.
Protestul din Capitală s-a încheiat în mod paşnic în jurul orei 3.00 dimineaţă, când protestarii au părăsit partea de carobasil pe care au stat mai mult de 10 ore. Manifestanţii din Piaţa Universităţii au demontat cele trei corturi pe care le puseseră pe carosabil.
Protestele din Piaţa Universităţii vin după ce Guvernul a aprobat în ultima şedinţă de Guvern o lege prin care aprobă proiectul Roşia Montană, proiect de lege pe care îl va trimitere spre aprobare în Parlament.
Potrivit proectului, exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.
Conf