"Comunităţile locale sunt cele care au legitimitatea şi dreptul a se pronunţa în privinţa proiectului aurifer de la Roşia Montană, nu cineva din Constanţa sau Dorohoi". O spune la RFI directorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Dragoş Tănase. Asta după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat pentru Adevărul că nu exclude convocarea unui referendum pe această temă, simultan cu europarlamentarele. De partea sa, vicepreşedintele Eco-Civica, Dan Trifu, spune că Roşia Montană este "o problemă naţională".
Dragoş Tănase precizează la emisiunea Planeta Verde că "un referendum pentru Roşia Montană s-a făcut deja, s-a făcut anul trecut în decembrie, a fost un referendum organizat în 35 de localităţi în Munţii Apuseni. În acea zonă a Munţilor Apuseni sunt nenumărate exploatări sau au fost nenumărate exploatări miniere şi vorbim de Baia de Arieş, vorbim de Roşia Poieni etc.. Există premisele dezvoltării activităţii miniere în toată acea zonă a Munţilor Apuseni. În aceste 35 de localităţi în care există potenţial de proiecte miniere s-a organizat un referendum pentru a vedea, a consulta opinia localnicilor în ceea ce priveşte industria minieră şi proiectul Roşia Montană. Rezultatul a fost favorabil, rezultatul a fost pozitiv, două treimi din locuitorii din acea zonă s-au declarat în favoarea exploatării, iar la Roşia Montană, undeva peste 80% din locuitorii din Roşia Montană au spus DA la Roşia Montană şi la industria minieră".
"Deci din punctul nostru de vedere, comunităţile locale sunt cele care au legitimitatea şi dreptul a se pronunţa. Nu cred că cineva din Constanţa sau cineva din Dorohoi, care nu are nici un risc în ceea ce priveşte acest proiect, care nu a trăit într-o comunitate minieră ar trebui să se pronunţe", consideră directorul general al RMGC.
"Noi considerăm că legitimitatea aparţine comunităţilor locale, iar ac