Portavionul USS Nimitz, cel mai mare din clasa sa, patru crucişătoare şi o navă de croazieră care-l însoţeau au fost redirecţionate către Marea Roşie, unde vor fi mobilizate pentru a interveni în spijinul unui eventual atac asupra Siriei. Deocamdată, vasele de război nu au ordin să plece către coastele siriene, dar această mutare le aduce într-o poziţie din care se pot mobiliza rapid.
„Este vorba despre mobilizarea activelor pentru a le avea pe poziţii în cazul în care capabilităţile portavionului şi ale crucişătoarelor vor fi necesare”, a declarat în exclusivitate pentru Reuters un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului.
„Încrcăm să reducem distanţa şi timpul astfel încât să fim pregătiţi cât mai repede posibil, în cazul în care va fi nevoie de noi”, a adăugat un alt oficial din Departamentul pentru Apărare.
Mutările vin după ce, sâmbătă, preşedintele Barack Obama a anunţat că va consulta Congresul cu privire la lansarea unei ofensive militare în Siria. Decizia lui Obama a fost anunţată la scurt timp de când premierul britanic, David Cameron, a consultat parlamentul, care a refuzat o intervenţie militară a Marii Britanii. SUA şi-au pierdut astfel unul dintre cei mai importanţi aliaţi, după ce Londra devenise cea mai puternică voce europeană care cerea ofensivă în Siria.
Statele Unite sunt convinse că Damascul a folosit gaz neurotoxic la 21 august, a declarat vineri secretarul de Stat american John Kerry, citat de AFP. Acesta a adăugat că că Statele Unite nu vor "repeta" experienţa războiului din Irak dacă vor trebui să acţioneze militar împotriva Siriei, relatează AFP.
Pe 21 august, în cartierul Zamalka din Damasc a avut loc un atac cu arme chimice, susţin rebelii sirieni. Cert este că până la 1.300 de persoane au murit, iar alte peste 4.000 au fost rănite. În urma presiunii exercitate de com