Italia a devenit luni prima ţară care impune o taxă pe tranzacţiile financiare de mare viteză, o decizie care marchează primul test serios în politica de fiscalizare a transferurilor de pe aceste pieţe, scrie Financial Times.
Statul european va impune taxe pe tranzacţionarea de mare viteză şi titluri derivate, a doua etapă a unui plan în doi paşi început în luna martie a acestui an. Bancherii şi brokerii au avertizat deja că volumul de tranzacţionare a scăzut semnificativ în urma primei etape de taxare şi va continua să se deprecieze şi după cea de-a doua măsură.
Ideea de taxare a tranzacţiilor financiare a fost vehiculată la nivelul legislativ european tot mai des după declanşarea crizei euro, măsura fiind văzută ca o metodă de a acoperi deficitele bugetare şi de a stopa practicile speculative de pe pieţele financiare. Niciun alt stat european nu a impus însă până în prezent o asemenea măsură. Franţa militeaz pentru o variantă diluată a taxei, similară celei din Marea Britanie, unde se plăteşte un fel de timbru pe tranzacţii.
Versiunea Italiei se axează precis pe tranzacţiile de mare viteză şi pe titlurile derivate, folosite adesea de corporaţii ca metodă de arbitraj împotriva riscului. Taxa se va aplica în Italia, indiferent de unde se efectuează tranzacţia sau unde îşi are sediul firma care participă.
Pentru traderii de mare viteză, schimbările şi anulările de ordine se vor taxa cu 0,02% atunci cânf tranzacţiile au loc într-un interval de mai puţin de jumătate de secundă. Pentru titlurile derivate se vor impune taxe fixe , în funcţie de tipul contractului. Intermediarii sunt scutiţi de taxe.
Italia a devenit luni prima ţară care impune o taxă pe tranzacţiile financiare de mare viteză, o decizie care marchează primul test serios în politica de fiscalizare a transferurilor de pe aceste pieţe, scrie Fi