• Sute de arme si elemente de munitie au fost confiscate de politistii ieseni • Cei care pot detine o arma letala sunt magistratii, diplomatii si politistii • Preturile pentru astfel de "jucarii" sunt cuprinse intre 2.000 si 4.000 de lei
Nu sunt multi ieseni care isi permit achizitionarea unei arme, iar cei care au deja, au trebuit sa treaca de multe probe pentru a detine un permis port-arma. Armele de aparare pot fi procurate numai de catre demnitari, magistrati, diplomatii, militari si politisti, pe perioada cat sunt in activitate si dupa incetarea activitatii, pensionare, trecerea in rezerva sau retragere, potrivit Legii 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor.
"In primele sase luni ale anului 2013 au fost confiscate, de catre politistii din cadrul departamentului de Arme Explozivi si Substante periculoase, 70 de arme, 356 bucati de munitie si 180 kg deseuri periculoase", a declarat Alexandru Chelaru, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.
"Cei mai multi dintre clientii nostri au varste cuprinse intre 25-40 de ani, iar majoritatea cumpara arme neletale, deoarece in anul 2004, legislatia privind regimul armelor si munitiei s-a schimbat, iar sistemul de procurare a armelor neletale a devenit mult mai permisiv. De atunci, pot spune ca numarul doritorilor de permis port-arma a crescut usor, iar cele mai cautate dintre acestea sunt modelul Grand Power, T12 si T11 cu bila de cauciuc. Din categoria armelor letale, cel mai des achizitionate sunt modelele Smith and Wesson si Grand Power", a precizat Anca Onciul, vanzatoarea magazinul Artemis.
Cei care doresc sa-si achizitioneze o astfel de arma trebuie sa indeplineasca anumite conditii stricte, cele mai importante fiind actul de identitate in original si copie, certificat medical eliberat de o unitate sanitara specializata, cu cel mult 6 lu