Afecţiunile digestive, de care suferă peste 3 mii de vrânceni, se reactivează toamna, atrag atenţia medicii. Ulcerul este o afecţiune cronică recidivantă, care apare mai ales toamna şi primăvara. Simptomele caracteristice bolii ulceroase sunt durerile, arsurile şi vărsăturile în special cu conţinut acid. Durerea apare, de cele mai multe ori, în zona stomacului, dar poate să iradieze şi în spate sau în partea dreaptă a abdomenului.
Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea spun că bolile ulceroase se activează în această perioadă din cauza trecerii de la alimentaţia uşoară, de vară, bazată pe legume şi fructe, la cea de toamnă. „Apariţia ulcerului toamna, dar şi primăvara este cauzată şi de influenţa nervului vag, care mediază secreţia de acid clorhidric. De asemenea, o cauză poate fi şi trecerea de la alimentaţia uşoară, de vară, bazată pe legume şi fructe, la cea de toamnă. Şi alcoolul este unul dintre factori”, spun medici din cadrul DSP.
Potrivit specialiştilor, medicamentele antiinflamatorii trebuie evitate, deoarece pot provoca diferite forme de ulcer. Stresul, consumul excesiv de alcool, cafea, tutun sau administrarea îndelungată a medicamentelor antiinflamatorii, cum ar fi aspirina, indometacinul, ibuprofenul, diclofenacul, pot provoca ulcer. Astfel, medicii recomandă celor care se cunosc cu afecţiuni digestive să îşi efectueze tratamentul prescris de medicul specialist, să mănânce la ore fixe, să ţină regim alimentar, să renunţe măcar o vreme la fumat şi alcool, dacă este cazul, şi să evite stresul. Mai mult, specialiştii le recomandă acestor persoane să mânânce mai multe produse lactate, cu excepţia brânzeturilor fermentate, să consume carne fără grăsime, în special de pasăre, şi să evite alimentele hiperacide şi fructele, cum ar fi perele, merele sau strugurii.
Afecţiunile digestive, de care suferă pest