Dincolo de defetismul care ne face să spunem „ce loc frumos, păcat că este locuit”, mâna înarmată a omului a distrus sau ameninţă să distrugă locuri unice de pe Pământ. Jurnaliştii „Foreign Policy” au realizat topul celor mai frumoase astfel de zone puse în pericol de conflicte.
Band-e Amir, Afganistan
La înălţime, între munţii Hindu Kush din Afganistan, la aproximativ 160 de kilometri de capitala Kabul, se află şase lacuri de-un albastru năucitor. Sunt despărţite de restul lumii prin stânci roşiatice. Legenda spune că Ali, ginerele Profetului Mohamed, a săpat aceste lacuri în pământ dintr-o mişcare a săbiei, iar apoi a îngrădit apa din ele cu brânză. În realitate, un minereu numit travertin a format, în timp, barajele naturale din jurul lacurilor. Apele acestora sunt considerate de localnici tămăduitoare graţie conţinutului ridicat de minerale.
În anii 1950, lacurile erau o destinaţie căutată de turişti. Însă izbucnirea războiului sovietic din Afganistan, în 1979, numărul vizitatorilor a scăzut drastic. Consolidarea talibanilor din regiune începând cu 1990, invazia americană din 2001 şi creşterea violenţelor de partea insurgenţilor au decimat turismul din regiune.
Mlaştinile Mesopotamiei, Irak
Consiliul de Miniştri al Irakului a declarat, la 23 iulie, înfiinţarea primul parc naţional al ţării. Acesta se întinde pe aproximativ 800 de kilometri pătraţi şi este menit să protejeze Mlaştinile Mesopotamiei, care se întind din antichitate în zona care acum reprezintă sudul Irakului. Însă în contextul în care violenţele din ţară au ajuns la cea mai ridicat nivel de la încheierea războiului, este foarte puţin probabil ca zona să fie văzută de cineva din exterior.
La sfârşitul lunii august, o serie de bombardamente a ucis aproape 100 de persoane în Irak. Zona mlăştinoasă este acum a treia ca mărime din