În anii 90, scriitorul şi jurnalistul polonez Ryszard Kapuscinski calculase că mai puţin de 5% din populaţia lumii se află în război. Totuşi, jurnalele de ştiri, prin agenda subiectelor, creează falsa impresie a conflictelor armate continue şi omniprezente, a oamenilor care ajung sub maşini şi a politicienilor deştepţi.
"Cea mai puţin reală este televiziunea. Este instrumentul de unică folosinţă, iar dacă cineva îşi construieşte adevărul despre realitate bazânduse pe televiziune, atunci el devine orb. Din păcate, aşa e clădită lumea, pe purul cinism. Când am ajuns de la fotografia de război la pornografia de război?", se întreabă documentaristul polonez Maciej Drygas, care împreună cu colegul său Andrzej Musial, sunt în Republica Moldova pentru un proiect cinematografic despre Chişinău.
Lumea de la Răsărit înspre Apus
Proiectul "Lumea de la Răsărit la Apus" a început acum doi ani, când cei mai buni documentarişti polonezi au luat calea oraşelor lumii, cu echipamentul tehnic necesar, pentru a crea portrete ale acestora. Moscova, Kiev, Tokyo, Beijing şi Minsk sunt oraşe bifate, iar acum a venit rândul Chişinăului. Timp de trei săptămâni Maciej Drygas şi Andrzej Musial sunt profesori ai studenţiilor de film de la Academia de Artă. Rezultatul acestui workshop va fi un film documentar, o compilaţie fragmentară a vieţii locale, văzută prin ochii studenţilor de la Film.
"În cultural modernă a PR-ului se spune că sunt necesare 5-10 secunde pentru a cunoaşte omul. Pentru noi, documentariştii, este valabilă legea indienilor care spune că pentru a cunoaşte omul trebuie să mergi 10 km în încălţările lui", spune Andrzej Musial. Portretul Chişinăului va fi creat prin metoda observării care presupune, după cum afirmă documentariştii, o atitudine altruistă faţă de realitate, diferită de abordarea jurnalistică.
"Noi ne focusăm pe om. Nimic nu este mai int