Nokia a fost vândută către Microsoft, marcând sfârşitul unei ere de mândrie pentru Finlanda. Reacţiile presei şi ale finlandezilor, de la cititori ai articolelor apărute pe Internet, până la politicieni şi analişti sunt principala ştire în Finlanda. Ce înseamnă această vânzare?
Corespondenta RFI la Helsinki, Denisa Udroiu
Vânzarea Nokiei este mai mult decât o simplă tranzacţie comercială, este simbolul unei ere care se încheie şi care tulbură profund poporul finlandez. "Fiecare finlandez a fost la un moment dat proprietar al unui produs făcut de Nokia", a afirmat fără să ezite prim-ministrul Jyrki Katainen, marţi, refuzând să speculeze însă asupra viitorului firmei.
Într-adevăr, pe lângă faptul că a fost cel mai mare producător de telefoane mobile din lume până acum doi ani, când gloria sa a început să apună, Nokia a fost firma care a pornit ca producător de cauciucuri şi cizme de cauciuc, dezvoltându-se apoi în producător de televizoaare şi aparatură electronică, până când s-a axat pe producţia de telefoane mobile. Faima Nokiei a crescut rapid, după ce personalităţi precum fostul preşedinte rus, Mihail Gorbaciov, au fost fotografiate folosind unul din primele telefoane mobile din lume fabricate de Nokia.
Nokia este cel mai important miracol al industriei finlandeze, scrie într-o analiză site-ul celui mai popular canal de televiziune particular MTV3. Pentru Finlanda, afectată de o profundă criză economică în anii '90, când şomajul ajunsese la 25% şi multe companii de succes au intrat în faliment, Nokia a marcat perioada sa de glorie, ridicându-se la statutul de lider mondial al telefoniei mobile. Directorii de la Nokia erau adevărate personaje de legendă şi o vizită în firmă era un privilegiu dorit de fiecare delegaţie oficială şi diplomat detaşat în Finlanda. Nokia, mândria finlandezilor
Toţi finlandezii pe care îi cunos