Guvernul de la Budapesta s-a declarat îngrijorat de faptul că Executivul român a aprobat proiectul privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, precizând că "bunurile de mediu şi cele culturale" sunt în pericol. Rosia Montana
Roşia Montană
Agenţia MTI a citat Ministerul ungar de Externe şi pe cel al Dezvoltării Rurale, care au emis un comunicat comun în care precizează că se aşteaptă ca România să respecte regulile europene în privinţa minelor de aur, menţionând că "bunurile de mediu şi cele culturale sunt parte integrantă a patrimoniului Europei Centrale".
"Ungaria a aflat cu ingrijorare că, pe 27 august, Guvernul român a adoptat un proiect care vizează susţinerea regimului minei de aur şi de argint ca pe un proiect de interes public de importanţă naţională", se menţionează în comunicat.
"Exploatarea auriferă bazată pe tehnologia cu cianuri-lesiere implică riscuri enorme şi pune în pericol puritatea apei şi diversitatea biologică", au adăugat ministerele.
Autorităţile maghiar au făcut referire la o deversare de cianură, petrecută în 2000, la alta mină de aur din România, "care aproape a distrus toată fauna salbatică pe cursul ungar al Tisei", anunţă MTI, care menţionează că Guvernul maghiar protestează faţă de orice utilizare a acestei tehnologii, indiferent de forma acesteia.
Într-un editorial publicat azi, în EVZ, Dan Andronic a comentat acest comunicat al ministerelor de la Budapesta.
N-am înțeles decât foarte târziu că insistența UDMR de a primi în orice guvernare ministerul Culturii și ministerul Mediului era strâns legată de blocarea proiectului Roșia Montană. Nefiind un romantic întârziat nu prea dau doi bani pe scenariile care vizează interesele politico-istorice austro-ungare în România și faptul că Proiectul Roșia Montană face parte din patrimoniul imaginar al Ungariei Ma