Şeful diplomaţiei ruse şi preşedintele Parlamentului suedez, în acelaşi timp la Chişinău
Întâmpinată cu proteste de membrii unor asociaţii unioniste şi cu pâine şi sare de membrii Ligii Tineretului Rus deghizaţi în costume populare moldoveneşti, vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău, în tranzit spre Tiraspol - acolo unde va sărbători alături de separatişti pretinsa independenţă a zonei transnistrene – a avut doar două puncte oficiale. Astfel, Rogozin a avut aseară o întâlnire cu omologul său moldovean, Valeriu Lazăr, după care urma să fie primit şi de premierul Iurie Leancă.
Ameninţări şi reproşuri
În cadrul briefingului de presă comun al celor doi vicepremieri, la care Valeriu Lazăr a ales să vorbească exclusiv în limba rusă, Dmitrii Rogozin a reluat, ceva mai voalat, ameninţările privind deteriorarea relaţiei dintre cele două ţări în cazul semnării unui acord de asociere al Moldovei cu Uniunea Europeană. Oficialul rus a insisnuat că acest pas trebuia să se facă şi cu consultarea Transnistriei, în situaţia de faţă şansele de reintegrare ale ţării fiind aproape compromise din cauza orientării europene a Chişinăului. În acelaşi context, Rogozin a amintit despre intenţia fermă a Rusiei de a deschide un consulat la Tiraspol.
Referitor la obiectivul acestei vizite, Valeriu Lazăr a declarat că în discuţie au fost puse din agenda obişnuită a colaborării dintre cele două state, cum ar fi cea energia, comerţul şi altele care ţin de competenţa comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse privind colaborarea economică, organism ai căror copreşedinţi sunt Rogozin şi Lazăr. Vicepremierul moldovean a ţinut să sublinieze poziţia de lider a Federaţiei Ruse între partenerii R. Moldova.
Nemulţumiri politice
Pe lângă protestele de stradă, nici unii politicieni nu au fost încântaţi de venirea lui Rogozin la Chişinău. Deputatul Mihai Godea