Realizarea de bombe, artele marţiale, escaladările şi alte antrenamente care fac parte din instruirea obişnuită a unui spion sunt descrise de un agent nord-coreean trimis în misiune în Coreea de Sud şi care, după ce a trecut de partea celor împotriva cărora a fost pregătit să lupte, a publicat o carte de memorii în care evocă experienţa trăită şi metodele serviciilor secrete din ţara sa natală. Sursa: Reuters
La vârsta de 17 ani a fost selectat, împreună cu alţi 200 de tineri, să urmeze programul de pregătire al Universităţii de politică militară Kumsong, de la Phenian, centrul care formează agenţii trimişi în misiune pe teritoriul inamicului din sud, scrie AFP, citată de Agerpres.
Pentru a ajunge în această instituţie, pe lângă criteriile specifice, candidatul trebuie să provină dintr-o familie fidelă regimului, să fi avut rezultate foarte bune la învăţătură şi să dovedească o loialitate totală faţă de dinastia aflată la putere.
Odată admişi, cursanţii nu mai au voie să iasă din centrul de instruire şi nici să-şi contacteze familia, căreia are dreptul doar să-i trimită o felicitare de Crăciun, fără să menţioneze pe ea adresa expeditorului.
Programul de pregătire a viitorilor agenţi include fabricarea de arme şi bombe, tehnici de arte marţiale, escaladări de ziduri, geologie, navigaţie maritimă, folosirea codului morse, dar şi cursuri de ideologie.
Viitorii spioni exersează îndelung să vorbească cu accentul caracteristic Coreii de Sud şi se familiarizează cu spiritul şi cultura de acolo.
Astfel, pentru a se integra deplin în societatea sud-coreeană fără să stârnească suspiciuni, agentul Kim Dong-Sik a trebuit să înveţe şi sute de cântece pop şi dansuri locale.
Stil de viață sud-coreean
În timpul instrucţiei, viitorii agenţi au un prim contact cu realitatea vecinului din sud, descris de regimul lor dre