Torţionarul Alexandru Vişinescu este acuzat de genocid, învinuirile fiindui aduse la cunoştinţă astăzi în timpul audierilor de la Parchetul General, potrivit unor surse judiciare. Fostul comandant al închisorii comuniste Râmnicu Sărat a fost audiat vreme de o oră de procurori, potrivit unei rude care îl însoţea făcându-i-se rău în timpul discuţiilor.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc a depus o sesizare penală în care fostul torţionar este acuzat de omor deosebit de grav.
Genocidul este o infracţiune contra umanităţii, încadrată în Codul Penal la articolul 438 şi presupune “săvârşirea, în scopul de a distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios, a uneia dintre următoarele fapte: uciderea de membri ai grupului; vătămarea integrităţii fizice sau mintale a unor membri ai grupului; supunerea grupului la condiţii de existenţă de natură să ducă la distrugerea fizică, totală sau parţială, a acestuia; impunerea de măsuri vizând împiedicarea naşterilor în cadrul grupului; transferul forţat de copii aparţinând unui grup în alt grup”.
Faptele de genocid se pedepsesc cu închisoarea pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani, conform legii române.
După Revoluţie, condamnaţi pentru genocid au fost Nicolae şi Elena Ceauşescu, executaţi la Târgovişte în decembrie 1989, pentru că au dat ordinul de a se trage în manifestanţii anti-regim. Principalii capi ai statului comunist condus de Ceauşescu – Ion Dincă, Emil Bobu, Tudor Postelnicu şi Manea Mănescu, au fost iniţial acuzaţi de complicitate la genocid, însă încadrările juridice le-au fost schimbate ulterior.
Procesele împotriva naziştilor implicaţi în exterminările din lagăre, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au avut ca obiect tot genocidul sau complicitatea la genocid.
Procurorii l-au audiat dej