Şedinţa extraordinarǎ a consiliului local Bistriţa de ieri, 2 septembrie, a fost un exerciţiu şchiop al democraţiei dȃmboviţene, pardon bistriţene. Deşi exista deja o sentinţǎ definitivǎ de anulare a HCL151 / 2010 (a primei variante Centura Sud 1), tertipurile juridice pe care d-na secretar Gaftone le stǎpȃneşte la rang de artǎ au dus la o altǎ Hotǎrȃre a HCL, care face vorbire de “o altǎ variantǎ ocolitoare” (tot prin sudul oraşul Bistriţa, uşor modificatǎ) şi care de fapt creeazǎ aceleaşi probleme.
Chemarea cetǎţenilor la urne ca sǎ-şi exprime dorinţa de a avea “o şosea ocolitoare prin oraş”, lǎsȃnd la o parte orice polemicǎ de ordin juridic, economic sau civic, naşte o ȋntrebare: “Dacǎ şoseaua propusǎ trece prin oraş, atunci ea este o şosea ocolitoare care ocoleşte …. ce anume?”.
Cea de-a doua ȋntrebare care va fi adresatǎ bistriţenilor se referǎ la pietonalul oraşului. Dupǎ ce s-au fǎcut investiţii cu bani europeni ȋn modernizarea unei zone ȋncarcatǎ de istorie localǎ şi pe care oamenii o utilizeazǎ ȋn scop recreativ, acum vom fi ȋntrebaţi daca o dorim ȋn continuare ca zonǎ pietonalǎ. Logica edilului Creţu pare sǎ fie aceeaşi. Dacǎ tot construim o şosea cu trafic greu la cȃteva sute de metri de centrul oraşului, de ce sǎ nu fim de accord ca prin mijlocul lui sǎ se circule cu autoturismele?
Domnul primar Creţu a fost foarte clar şi convingǎtor cȃnd a argumentat cǎ dȃnsul opteazǎ pentru referendum, deşi are varianta consultǎrii populaţiei. Rezultatul referendumului ar deveni obligatoriu, ȋnsa el nu va putea fi pus ȋn practicǎ ȋn cazul centurii, pentru cǎ decizia nu aparţine bistriţenilor, proiectul fiind unul de interes naţional. Atunci, ce s-ar putea ascunde ȋn spatele acestei risipe de bani din bugetul local pentru o acţiune, fie ea şi “maximul democraţiei”, dar fǎrǎ finalitate? Imaginea edilului, a PSD-ului şi a alianţei USL, care vor susţ