Viitoarea lege care reglementează tranzacţiile cu terenuri agricole extravilane aparţinând persoanelor fizice impune vânzătorilor să acorde prioritate pentru cinci categorii de cumpărători locali înaintea celor din UE, iar cumpărătorilor – să aibă studii agricole.
Pentru a putea vinde teren agricol către persoanele fizice (din România sau din oricare alt stat membru UE), proprietarii vor trebui să raporteze la stat intenţia lor şi să acorde un drept de preemţiune celor mai apropiaţi cumpărători, se arată în proiectul de lege al Guvernului privind reglementarea pieţei funciare din România, scos ieri la lumină de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
Cum trebuie să procedeze vânzătorii
Proprietarii care doresc să vândă terenuri extravilane vor trebui să se adreseze mai întâi primăriei locale, iar oferta de vânzare se va adresa cu prioritate unor categorii de potenţiali cumpărători, în următoarea ordine:
1. coproprietarii terenului;
2. vecinii;
3. arendaşii;
4. persoanelor fizice tinere (în vârstă de cel mult 40 de ani) din localitate;
5. statului, respectiv unei instituţii noi care se va numi Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.
„Dacă niciuna dintre persoanele cu drept de preemţiune nu îşi va manifesta dorinţa de cumpărare, atunci oricare altă persoană poate accesa oferta“, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un briefing de presă ocazionat de dezbaterea proiectului de lege.
O prevedere importantă a viitoarei legi este aceea că persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare. „Persoanele fizice care au deja peste 100 de hectare se pot organiza în societăţi comerciale“, a spus ministrul Agriculturii, arătând astfel că va trebui ca aceşti proprietari să-şi împartă deţinerea în funcţie de pragul sutei de hectare.
@