de C. MIERLUŞCĂ
03 septembrie 2013 23:36
13 vizualizari
A-A+ Fructele de cătină proaspete se presează şi se pot folosi în asociere cu zahăr sau miere după gust. Nu este nevoie de conservant dacă se consumă în timp scurt - 1-2 săptămâni, păstrat la rece.
Pentru păstrarea uleiului se vor folosi 200-300 grame de fructe de cătină uscate, ultrafin pulverizate, care se amestecă cu 200-300 ml de ulei de floarea soarelui sau mai mult. Pentru o extracţie bună se repetă amestecarea la intervale de minim 24 ore. După ce se depun părţile solide, se separă. Ceea ce rămâne impregnat cu ulei se stoarce printr-o pânză deasă. Uleiul obţinut se poate folosi la diverse unguente pentru piele. Partea solidă se poate folosi, ca vitaminizant intern.
Preparatele pe bază de cătină se recomandă în cazul condiţiilor grele de muncă (metalurgie, minerit), sportivilor de performanţă, celor care lucrează în ture de noapte, în armată, alpiniştilor, celor care llucreaz[ în condiţii de temperaturi extreme (foarte înalte sau scăzute), accidente prin arsuri, răni. În acest caz se foloseşte imediat ulei de cătină.
Frunzele şi tulpinele mărunţite se usucă, se folosesc la ceai, folosindu-se maxim o linguriţă de 2-3 ori pe săptămână. Acest ceai se recomandă mai ales în stări depresive sau anxioase, fiind contraindicat persoanelor irascibile. Tulpinele foarte subţiri, bogate cu fructe şi frunze, se introduc în sticlă cu gură mai largă, peste care se adaugă alcool (ţuică, vodcă, se va lăsa un timp oarecare, produsul final va fi la suprafaţă, iar sticla va avea un aspect interesant).
Fructele de cătină pot fi folosite la obţinerea vinului, adăugând în mustul de struguri suc integral, dar nu mai mult de 10-20%. Astfel cătina oferă vinului calităţi superioare.. de C. MIERLUŞCĂ
03 septembrie 2013 23:36
13 vizualizari
A-A+ Fructele de cătină proaspe