Deputaţii au aprobat astăzi un proiect de lege privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Noutatea acestui act normativ constă în faptul că părinţii care pleacă la muncă în străinătate au obligaţia să notifice autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze persoana în grija căreia rămâne copilul.
Camera Deputaţilor a aprobat astăzi proiectul de lege cu 322 voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.
Secretarul de stat în ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat în plen că prin proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului sunt introduse o serie de elemente noi care “să stea la baza luării de către profesionişti a deciziilor cu privire la copil, detaliindu-se interesul superior al copilului“.
El a explicat că prin acest nou proiect de act normativ sunt introduse prevederi menite să asigure o protecţie adecvată a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Potrivit declarațiilor secretarului de stat, acest proiect de lege clarifică şi procedura de înregistrare a naşterii copiilor părăsiţi.
În acelaşi timp, sunt reglementate şi sancţiunile care ar putea fi aplicate în situaţia îndeplinirii defectuoase a responsabilităţilor, crescute prin acest proiect de act normativ.
Potrivit raportului Comisiei juridice, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul şi care urmează să plece la muncă în străinătate are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de care aparţine cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.
“Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se