Sirienii cred că Obama e un lider „slab“, transmite CNN, după ce preşedintele SUA a anunţat, la 31 august, că va cere aprobarea Congresului pentru o acţiune militară contra regimului lui Bashar al-Assad.
Rebelii sirieni afirmă că orice amânare a unei acţiuni militare occidentale contra regimului de la Damasc va consolida forţele guvernamentale. Dar, în condiţiile în care, transmite CNN, citându-l pe secretarul de stat al SUA, John Kerry, au fost deja în mod clar identificate urme de gaz de luptă sarin în probele biologice recoltate în suburbiile Damascului de către specialişti ai ONU, ceea ce a dispărut nu este deloc perspectiva unei lovituri militare puternice contra regimului de la Damasc, ci doar iminenţa acută a unui astfel de atac.
Coaliţie în curs de formare
De la mijlocul săptămânii trecute, ştim că Marea Britanie nu va participa la operaţiunile militare. Aşa a decis Camera Comunelor, iar premierul David Cameron a declarat public că „va ţine cont“ de rezultatul votului din Camera inferioară a parlamentului. Nu va participa la un atac contra Siriei nici Germania. Surprinzător – cel puţin până la un anumit punct –, Franţa a anunţat, prin vocea preşedintelui socialist François Hollande, că susţine ideea unui atac îndreptat contra puterii militare a regimului Assad. O parte importantă din opinia publică franceză se opune însă unei astfel de acţiuni.
Liga Arabă a dat publicităţii o declaraţie extrem de dură, care condamnă în termeni lipsiţi de orice echivoc atacul cu gaze de luptă îndreptat împotriva populaţiei civile. Atacul este calificat de liderii arabi drept fiind „o crimă odioasă“. De asemenea, Liga Arabă a folosit în documentul despre care vorbim termenul „genocid“. Dintre ţările din zonă, Arabia Saudită e cea mai vehementă în criticile aduse regimului Assad. Nu e deloc clar în ce măsură o astfel de retorică