Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sustinut in cadrul unei prezentari la Constanta ca politica monetara practicata de banca centrala a actionat anticiclic atat anterior, cat si ulterior declansarii crizei financiare, moment corelat cu falimentul Lehman Brothers.
El a explicat ca in Romania politica monetara a urmarit reducerea inflatiei, care in pofida unor intreruperi temporare de trend, a ajuns acum la un nivel compatibil cu definitia europeana.
BNR a inceput in noiembrie 2007 un proces de inasprire a politicii monetare care a continuat pana in februarie 2009, cand dobanda cheie ajunsese la 10,25%. Practic, pe durata evenimentelor declansatoare ale crizei financiare, banca centrala a tinut dobanda la nivelul de 10,25%, de teama iesirilor de capital.
Ulterior, procesul de relaxare a inceput si s-a soldat cu o taiere graduala, dar intrerupta de lungi perioade de inghetare a dobanzii pana la nivelul actual de 4,5% pe an.
In opinia guvernatorului, rezervele minime obligatorii (RMO), atat in lei, cat si in valuta, au avut aceeasi evolutie anticiclica. Citeste si:Traian Basescu: Dumnezeu sa-l ierte pe Florin Cioaba, condoleante familiei si minoritatii romeCosmin Marinescu si Florin Tunaru, propusi in CA la CEC BankFlorin Georgescu ii va tine locul lui Ponta in timpul campaniei electorale
Pe de alta parte, economistul Florin Citu il contrazice pe guvernator pe blogul personal, sustinand ca RMO in valuta nu a actionat anticiclic, din contra.
"De fapt nici nu avea cum. Datorita unui nivel mai mare al RMO bancile care activeaza in Romania au fost nevoite sa imprumute mai multi bani din exterior pentru a satisface cererea interna in crestere pentru credit. In final RMO mai mare la valuta a adancit deficitul de cont curent. In plus, nici creditul in valuta si nici cel in RON nu au scazut chiar dupa ce BNR a ridicat nivelul RMO. Mai s