Nokia, nume sinonim pentru o perioadă îndelungată cu telefonul mobil de calitate, a fost nevoită să renunţe la afacerea care i-a adus renumele mondial, ieşind de pe o piaţă pe care a dominat-o timp de 14 ani după ce nu a putut ţine pasul cu revoluţia începută de Apple şi accelerată de Google.
Compania finlandeză vinde către Microsoft, pentru 3,79 miliarde de euro, divizia dezvoltatoare şi producătoare de telefoane mobile. Mai departe, Nokia a cedat licenţele către Microsoft timp de 10 ani pentru portofoliul de brevete de invenţie asociate telefoanelor mobile, în schimbul sumei de 1,65 miliarde euro, cu posibilitatea de prelungire a contractului pe termen nelimitat, semn că finlandezii nu intenţionează să revină în viitorul apropiat la producţia de terminale. Totodată, 32.000 de angajaţi Nokia, dintre care aproape 5.000 din Finlanda, vor trece sub umbrela Microsoft.
După transferul celor 32.000 de locuri de muncă, Nokia rămâne cu 56.000 de angajaţi.
Nokia se va rezuma de acum înainte la operaţiunile din zona echipamentelor pentru reţele de telecomunicaţii, servicii de navitaţie şi tehnologii avanste. Grupul finlandez a convenit în luna iulie preluarea, pentru 1,7 miliarde euro, a participaţiei deţinute de grupul german Siemens la compania mixtă Nokia Siemens Networks, producătoare de echipamente de reţea. Divizia a fost redenumită Nokia Solutions and Networks şi concurează cu nume precum Ericsson, Huawei şi ZTE.
Tranzacţia cu Microsoft, care va fi achitată în cash, nu include serviciul de geolocaţie şi navigaţie HERE, unul dintre principalele atuuri ale companiei finlandeze. Astfel, serviciul de hărţi va fi licenţiat către Microsoft în regim similar portofoliului de brevete.
Marca Nokia va supravieţui pe piaţa telefoanelor mobile. Astfel, Microsoft a încheiat un acord de licenţiere pe 10 ani cu grupul finlandez pentru utilizarea mărc