Între 5 septembrie - 20 octombrie, conform tuturor mărturiilor scrise, comemorăm cu toţii 97 de ani de când 1.524 de eroi români şi-au pierdut viaţa în arealul Straja-Pasul Vâlcan din Valea Jiului, în luptele din Primul Război Mondial.
Este vorba de ostaşi din cadrul Regimentului 18 Infanterie „Tudor Vladimirescu” Gorj-Tg. Jiu, Regimentul 58 Infanterie Gorj-Tg. Jiu, Regimentul 41 Infanterie Dolj-Craiova, Regimentul 71 Infanterie Dolj-Craiova, Regimentul 43 Infanterie Olt-Slatina, Regimentul 59 Infanterie Romanaţi-Caracal, Regimentul 1 „Călăraşi” - Craiova şi Regimentul 31 Infanterie-Calafat.
În anul 2001, lt. col. Ion Aldescu, fostul comandant al unităţii militare din Valea Jiului, scotea la Editura Militară cartea „Armata Română în Valea Jiului”, în care arăta, negru pe alb toate numele ostaşilor români care au căzut la datorie în munţii noştri, toţi soldaţii-eroi făcând parte din unităţi militare din Oltenia, „de peste munte”.
Pentru că noi nu i-am uitat pe aceşti eroi, în numărul din 5 septembrie, adică exact ziua când au căzut primii eroi în luptele din Primul Război Mondial, vom veni cu un material mai amplu scris de colaboratorul nostru Dorel Şchiopu din Vulcan, dar şi cu multe dintre numele soldaţilor eroi şi cu povestea tunului din Straja, aflat acum sub administrarea domnului Emil Părău, care de altfel are şi o poveste legată de soldaţii care şi-au pierdut viaţa în Straja şi nu întâmplător dumnealui a ctitorit Schitul Straja.
Poate că măcar la 100 de ani, primăriile din Vulcan şi Lupeni vor organiza în cinstea acestor extraordinari patrioţi care şi-au dat viaţa pentru ţară, slujbe de comemorare, la care să participe veterani de război, atâţia câţi mai sunt, dar şi istoricul militar Ion Aldescu (care ar putea fi făcut şi cetăţean de onoare în cele două municipii – măcar pentru munca depusă, aceea de a culege şi strânge da