După ce Rusia ne-a refuzat porcul invocând incompatibilităţi „de sistem vamal”, speranţa vine acum dinspre China. O piaţă uriaşă de 1,4 miliarde de guri, care ar putea înghiţi porcii şi vitele româneşti cu adăposturi cu tot şi tot ar mai încăpea cerere. Cu două zile în urmă, partea română şi cea chineză, la nivel ministerial, s-au întâlnit la Bucureşti în contextul Memorandumului de înţelegere privind sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor şi al Protocoalelor privind exportul de carne de porc şi a bovinelor vii din România în Republica Populară Chineză. Concretizarea acestor exporturi, iar premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă la Mamaia că este încrezător în deschiderea pieţii chinezeşti pentru carnea din România, ar însemna practic salvarea de la faliment a marilor producători de carne de porc şi de vită în sistem industrial. Şi avem în judeţ un astfel de mare producător precum complexul de porci de la Satu Nou, iar altul, cel de la Baia, stă gata să fie repopulat. Doi mari producători de porc, cu rulaje de zeci de mii de capete, care agonizează din cauza importurilor masive de carne din UE de calitate îndoielnică, dar mai ieftină. Dincolo de creşterea prezenţei româneşti pe pieţele chineze, pieţe cu un necesar foarte mare, cu cât mai multe produse alimentare de bună calitate, oficialii români au confirmat şi posibilitatea modernizării sistemului de irigaţii din ţara noastră cu investiţii chinezeşti.
După ce Rusia ne-a refuzat porcul invocând incompatibilităţi „de sistem vamal”, speranţa vine acum dinspre China. O piaţă uriaşă de 1,4 miliarde de guri, care ar putea înghiţi porcii şi vitele româneşti cu adăposturi cu tot şi tot ar mai încăpea cerere. Cu două zile în urmă, partea română şi cea chineză, la nivel ministerial, s-au întâlnit la Bucureşti în contextul Memorandumului de înţelegere privind sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor