Pe 2 septembrie a fost marcată Ziua Gărzii ruse. Tradiţia atribuirii acestui titlu înalt unităţilor militare a apărut în urmă cu peste 300 de ani, iar astăzi a renăscut în armata rusă.
Primele distincţii le-au primit regimentele Preobrajenski şi Semionovski în anul 1700. Încrederea împăratului Petru s-a adeverit în timpul Marelui Război al Nordului, care a durat 20 de ani. Unităţile de Gardă s-au distins în bătălia de la Poltava, unde a fost zdrobit regele suedez Carl al XII-lea, care nu a fost învins până atunci. Iar apoi, în componenţa flotei în faimoasele lupte din Marea Baltică de la Gangut şi Grengam. Mai târziu, în componenţa Unităţilor de Gardă au fost incluse alte subunităţi militare, care au participat la toate bătăliile din secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
Desfiinţate sau redenumite
În 1918, după dizolvarea armatei imperiale, această tradiţie a fost întreruptă, dar a renăscut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Până la sfârşitul războiului, acest titlu l-au primit câteva mii de subunităţi ale armatei şi flotei.
După destrămarea Uniunii Sovietice, multe Unităţi de Gardă au fost desfiinţate sau redenumite, steagurile şi distincţiile devenind „obiecte de muzeu”. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, amintea despre această tradiţie în anul 2000, atunci când printr-un decret prezidenţial special a fost instituită Ziua Gărzii ruse.