Sectorul sanitar riscă să rămână fără asistenţi medicali în următorii ani din cauza valului de migraţie care se menţine la 15% din totalul personalului medical, atrag atenţia sindicatele din sănătate.
Datele Institutului Național de Statistică (INS), în ultimii cinci ani, sectorul sanitar public din România a pierdut 23.000 de asistenți medicali, adică aproximativ 20% din asistenții medicali raportat la anul 2007. Aceste cifre arată că procesul migrației personalului medical afectează în cea mai mare măsură asistenții medicali. “Conform studiilor efectuate în ultimii şase ani de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială Solidaritatea, intenția de migrație se menține în continuare la circa 15% din totalul personalului medical. Situația sugerează astfel că sectorul sanitar din România riscă să rămână fără asistenți medicali în următorii ani”, a declarat Viorel Rotilă, preşedintele sindicatului Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Pentru aceeași perioadă (2007-2012) sectorul sanitar public a pierdut, la nivel naţional, 780 de medici și 5.408 salariați din categoria personalului auxiliar, adică femei de serviciu, infirmiere, etc. 1.800 de asistenţi medicali, deficitul din judeţul Cluj
Potrivit sindicatelor din sănătate, deficitul de personal din spitalele clujene este de aproximativ 1.800, majoritatea fiind asistenţi medicali. Ştefan Roman, liderul SANITAS Cluj a subliniat în nenumărate rânduri că acest deficit se menţine în fiecare an, iar cei rămaşi în sistem sunt suprasolicitaţi din cauza volumului mare de muncă. La rândul său, Viorel Rotilă a explicat că această stare de fapt generează situații dramatice care conduc la supraîncărcarea cu sarcini a personalului și la depășirea constantă a programului de lucru, având drept rezultat epuizarea celor rămași dublată de creșterea riscului de erori profesionale.
O statistică făcută publică de Colegiul Medi