Autorităţile locale din zona rurală nu au alocat fonduri substanţiale pentru reparaţii capitale. Unele unităţi şcolare întâmpină elevii cu acoperişuri prin care plouă şi microbuze învechite. La şcoala din Căuşeni copiii învaţă în regim de dublu simultan, adică patru clase într-una.
Până la primul clinchet de clopoţel au mai rămas două săptămâni. În unele dintre comunele din jurul Romanului, autorităţile locale şi directorii de şcoli au raportat încă din luna august finalizarea lucrărilor de igienizare, în altele încă se mai lucrează. De reparaţii capitale nici nu poate fi vorba. Multe dintre şcolile care ar fi avut nevoie de lucrări de reparaţii trebuie să mai aştepte, din lipsă de fonduri. În multe unităţi şcolare, elevii vor fi întâmpinaţi cu “afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.
Reabilitări din fonduri proprii şi sponsorizări, la Boghicea
Reabilitarea şcolii din satul Căuşeni, comuna Boghicea, în care învaţă elevi din ciclul primar, a fost considerată de autorităţile locale o prioritate. Administraţia publică locală şi-a propus o reabilitare capitală a clădirii, din fonduri proprii, care să cuprindă lucrări de consolidare, introducerea unui grup sanitar şi repararea instalaţiei electrice. “Nu putem să finalizăm lucrările de reabilitare ale şcolii din Căuşeni într-un singur an. Urgenţa a fost să reparăm o clasă, cancelaria şi holul clădirii, deoarece în şcoala din Căuşeni copiii învaţă în regim de dublu simultan, adică patru clase într-una. Nu ne-am propus mai mult în acest an, pentru că nu am alocat la bugetul local mai mult de 100.000 de lei pentru această lucrare”, a precizat profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.
Dacă pentru vechea şcoală din Căuşeni autorităţile locale au umblat la visteria primăriei pentru reparaţiile necesare, şcoala din Slobozia a beneficiat şi de un sponsor pentru pregătirea ei în vederea desch