Problema câinilor fără stăpân n-are rezolvare la Iaşi după 1989. Numărul maidanezilor din oraş a rămas constant mare, în ciuda diverselor administraţii care s-au succedat la Primărie, iar autorităţile nu mai au o evaluare exactă a populaţiei de câini fără stăpân din 2005, atunci când era estimată la aproximativ 10.000.
Aproximările recente, făcute atât de asociaţiile de protecţie a animalelor, cât şi de societatea Salubris, responsabilă cu hingheritul, arată că pe străzile Capitalei Moldovei ar trăi între 4.000 şi 13.000 de câini fără stăpân.
Singura strategie făcută publică în cei 10 ani de mandat ai actualului primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost înteţirea hingheritului şi construirea unui padoc uriaş la periferia Iaşiului, în comuna Tomeşti.
Construirea padocului, care a început în 2009, trebuia să fie gata în patru luni, însă complexul, pentru care a fost prevăzut un buget de 4 milioane de lei, nu este finalizat nici până acum. Iniţial, s-a vorbit despre 4.000 de cuşti care vor exista la padoc, dar, în cele din urmă, au mai rămas doar 500 în proiect.
Primăria Iaşi a alocat şi în bugetul pe acest an 2 milioane de lei pentru terminarea padocului, dar lucrările sunt departe de a fi încheiate. Pe de altă parte, activitatea de prindere a câinilor rămâne, în continuare, la un nivel insignifiant, muncitorii de la Salubris operând doar cu două maşini şi, în majoritatea cazurilor, în urma cererilor primite de la cetăţeni în diverse cartiere ale oraşului.
În acest timp, în jur de 1.600 de ieşeni s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase în primele opt luni ale anului 2013, prezentând muşcături de animale. Medicii spun că majoritatea au fost provocate de câini comunitari. 1.200 de pacienţi au primit vaccin antirabic.
Pe aceeaşi temă:
Campanie Adevărul: Cum scăpăm Iaşiul de maidanezi
"Spor" pe