Folosirea armelor chimice de către autorităţile de la Damasc împotriva populaţiei a readus în atenţie războiul civil din Siria, la doi ani de la declanşarea ostilităţilor, timp în care interesul pentru criza siriană a scăzut permanent. Regimul lui Bashar al-Assad continuă însă să deţină rolul principal în propria dramă.
Începerea celui de-al treilea război mondial a fost prezentată drept o certitudine până acum câteva zile, tonul apocaliptic al dezbaterilor indicând că inevitabilul urma să se întâmple în secunda următoare. Între timp, entuziasmul s-a mai domolit, regimului de la Damasc i se încropeşte adversarul şi se caută o motivaţie care să confere legitimitate acţiunii, dar care să reziste şi peste câţiva ani (evitându-se repetarea greşelilor din cazul invaziei din Irak). În aceste condiţii, preşedintele Bashar al-Assad are toate motivele să fie încrezător şi să anunţe că Siria are capacitatea de a lupta împotriva teroriştilor şi agresiunilor externe.
Timp de doi ani, modul în care războiul civil din Siria s-a desfăşurat şi a evoluat nu a determinat, contrar aşteptărilor, adoptarea unor măsuri extreme împotriva regimului condus de al-Assad. Exceptând o serie de sancţiuni pe care Uniunea Europeană le-a adoptat şi al căror impact este greu de cuantificat, comunitatea internaţională s-a limitat, cel puţin oficial, la a critica şi a exprima îngrijorare faţă de situaţia din Siria.
Folosirea, la 21 august, de către regimul sirian a gazului sarin împotriva populaţiei din localitatea Ghouta a provocat reacţiile de mult aşteptate, având în vedere că în aceşti doi ani 100.000 de persoane au murit şi alte sute de mii de persoane şi-au găsit adăpost în taberele de refugiaţi din statele învecinate. Contrar indignării iniţiale, ieşirile preşedintelui Obama şi ale altor înalţi oficiali au reuşit să dea impresia