Comisia Europeană (CE), împreună cu un consorţiu format din zece întreprinderi europene şi condus de Shell, lansează proiectul PETROBOT, al cărui obiectiv va fi crearea de roboţi care să poată înlocui oamenii la efectuarea inspecţiilor vaselor sub presiune şi a rezervoarelor de stocare, utilizate pe scară largă în industria petrolieră, a gazului şi în industria petrochimică, informează un comunicat de presă.
În proiectul PETROBOT vor fi implicaţi parteneri din Olanda, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Elveţia şi Germania, pe o perioadă de 3 ani. UE va contribui cu 3,7 milioane euro la acest proiect în valoare totală de 6,2 milioane euro.
Potrivit comunicatului, până în prezent, pentru a se asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii inspectorilor, instalaţiile petroliere, cele de gaz şi cele petrochimice trebuie închise în timpul operaţiunilor de inspecţie: vasele trebuie să fie decuplate de la secţiunile active ale instalaţiei (închiderea unei supape nu este suficientă); apoi, vasele sunt curăţate minuţios pentru a fi eliminate toate produsele care pot emite gaze inflamabile sau toxice; în vasele de dimensiuni mai mari se instalează apoi schele, astfel încât inspectorii să aibă acces la toate zonele care trebuie inspectate.
După inspecţie (care adesea durează câteva ore), toate aceste etape sunt reluate în ordine inversă. În curând, datorită tehnologiei robotice, această procedură lungă şi costisitoare ar putea fi redusă, ceea ce ar diminua gradul de expunere a personalului la condiţii potenţial periculoase, ar economisi timp şi resurse în acest sector, deschizând totodată noi pieţe pentru industria robotică europeană şi favorizând crearea de noi locuri de muncă în domeniul fabricării şi al întreţinerii roboţilor.
Neelie Kroes, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru Agenda digitală, a declarat: "Poziţia de lider mondial pe c