Este oficial. Torţionarul Alexandru Vişinescu (88 de ani) este urmărit penal pentru genocid. Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963, este acuzat că i-ar supus pe deţinuţii politici la bătăi şi alte violenţe, i-ar fi lipsit de hrană şi medicamente. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în penitenciarul condus de Vişinescu se numără şi Ion Mihalache.
Dacă va fi găsit vinovat, Vişinescu riscă închisoarea pe viaţă.
Anchetatorii i-au adus marţi torţionarului la cunoştinţă acuzaţiile care i se aduc. Acesta s-a prezentat la Parchetul General în jurul orei 10.00, fiind însoţit de doi nepoţi.
Aceştia i-au îmbrâncit pe jurnaliştii prezenţi acolo sub pretextul că presa l-a hărţuit pe Vişinescu în ultima perioadă.
Ulterior, cele două persoane le-au dat jurnaliştilor şi o hârtie care ar fi o copie a cuponului de pensie a lui Vişinescu, din care rezultă că în iulie a primit 3.296 de lei. Alexandru Vişinescu a plecat de la Parchet în jurul orei 11.15, cu un taxi, după ce le-a spus procurorilor că are nevoie de un avocat.
Acuzaţiile care i se aduc torţionarului
Pe 30 iulie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat începerea urmăririi penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat pentru omor deosebit de grav.
Aceştia şi-au bazat cererea pe investigaţiile desfăşurate de reprezentanţii institutului, care susţin că au identificat mai multe probe ce indică faptul că, între anii 1956 şi 1963, când Vişinescu a deţinut funcţia de comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat, s-au înregistrat cinci cazuri de deces cauzate de colaps cardio-vascular, insuficienţă circulatorie cerebrală, hemoragie cerebrală sau afecţiuni ale aparatului digestiv – în procesele verbale de constatare a decesului fiind consemnate semnele vizibile ale malnutri