O noua etapa de sapaturi desfasurate la necropola tumulara din Lapus s-a incheiat recent. Descoperirile facute de catre echipa de cercetare formata din profesori universitari si tineri cercetatori din mai multe tari au fost facute publice astazi, 3 septembrie, in cadrul unei conferinte de presa. Excavarile realizate in ultimele saptamani au scos la iveala cladiri de dimensiuni uriase care erau construite intr-un stil unic, dar si vestigii din perioada tarzie a epocii bronzului, foarte rare pentru acea perioada.
Sapaturile realizate in aceasta etapa, conform specialistilor, au fost derulate cu scopul de a scoate la lumina cladirile grandioase care fac parte din zona denumita de cercetatori „tumulul 26”. In tot acest timp, cei implicati in proiect au reusit sa descopere o constructie complexa, de dimensiuni uriase, care a fost realizata in cinci etape. Cladirea descoperita face parte dintr-un complex de astfel de constructii, care erau utilizate ca loc de intalnire pentru petreceri sau comemorari. Prin dimensiunile lor, ele sunt pana in prezent unicate printre monumentele epocii bronzului din sud-estul Europei.
„Unice sunt constructiile, am gasit cladiri uriase, sali de ospat cu dimensiuni de pana la 30 de metri lungime si 12 metri latime. Excavatiile au fost complete, iar prospectarile magnetice, facute de echipa din Polonia, au scos la iveala ca sunt multe cladiri de acest gen. Lapusul este primul loc unde s-au facut astfel de cercetari si este recunoscut pentru aceste cladiri monumentale din perioada tarzie a epocii bronzului. Acest lucru este intr-adevar unic”, a remarcat prof. dr. Carola Metzner – Nebelsick, de la Universitatea "Ludwig Maximilians" din Munchen.
Totodata, au fost gasite obiecte mici, printre care bijuterii, obiecte de ceramica sau bucati de sticla, foarte rare pentru acea perioada. Acestea vor intra in patrimon