Guvernul a modificat modul în care vor fi decontate abonamentele de transport pentru elevii care fac naveta pentru a merge la şcoală, limitând sumele plătite de unităţile de învăţământ.
Potrivit Executivului, o astfel de reglementare era necesară pentru a se preveni excesele financiare determinate de practicarea unor tarife nejustificat de mari de către unele firme de transport şi de a susţine, la un preţ corect, un număr mare de elevi care au cu adevărat nevoie de aceste facilităţi pentru a frecventa orele de curs.
Conform OG nr. 29/2013, publicată deja în Monitorul Oficial, la decontarea abonamentelor pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu vor fi aplicate următoarele reguli:
• nu mai mult de 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km;
• pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru, dar nu mai mult decât valoarea abonamentului lunar.
Până acum, decontarea abonamentelor de transport pentru elevi nu era limitată la o sumă fixă. Elevilor li se decontau cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ la care erau şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 kilometri sau li se asigura decontarea sumei ce reprezenta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiau la internat sau în gazdă.
Diferenţe uriaşe de preţ
În anul şcolar 2012-2013, Ministerul Educaţiei a decontat la nivel naţional peste 150.000 de abonamente de transport, iar până acum nu
s-a ţinut niciodata cont de diferenţele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori în diferite locuri din ţară.
Anul trecut, pentru distanţa de 10 kilometri, preţul unui abonament a variat între 25 lei şi 326 lei; pentru 15 kilometri, pretul se