Presedintele Traian Basescu, intentionand sa puna obstacole in calea proiectelor politice ale USL, ne-a acordat, fara sa vrea, o sansa. Sa profitam de ea. La solicitarea lui, Curtea Constitutionala a Romaniei a inregistrat o noua premiera nationala. Si poate mondiala. O lege, legea referendumului, este neconstitutionala timp de un an. Apoi, aceeasi lege devine brusc constitutionala. Aceasta decizie obliga USL sa organizeze referendumul pentru Constitutia revizuita nu in aceasta toamna, ci la sfarsitul anului viitor, odata cu alegerile prezidentiale.
Si iata ca, dintr-o data, putem inchide o importanta paranteza, operatiune care ne ofera posibilitatea sa intram in normalitate. La ce ma refer? Dupa cum se stie, in urma cu mai multi ani, pentru a demoniza Parlamentul, pentru a slabi forta celei mai importante institutii democratice, Traian Basescu a initiat un referendum prin care Parlamentul sa devina unicameral, numarul alesilor urmand sa se reduca la trei sute. In conditii extrem de discutabile, dar care nu mai merita sa fie analizate aici, referendumul a trecut cu succes. Poporul suveran a decis. Iar decizia sa trebuia, trebuie si va trebui sa fie respectata chiar daca asta ar insemna un rau produs democratiei si bunei functionari a statului.
Sub regimul Basescu, in anii care au trecut, decizia cetatenilor, luata prin referendum, nu a fost pusa in opera. Desi Basescu a dispus de o majoritate parlamentara. Ceea ce nu a facut regimul Basescu, trebuie sa facem noi. Parlamentul de azi. Dumneavoastra. Sa modificam imediat articolele din Constitutie in sensul existentei, in viitor, a unei singure camere si a reducerii la trei sute a numarului de parlamentari. Articolele din Constitutie, astfel modificate, trebuie sa le supunem de urgenta unui referendum. Abia dupa acest referendum vom sti ce vor cu adevarat cetatenii Romaniei. Daca il vor valida, atun