Cea mai importantă donație, atât ca număr de lucrări, cât și ca valoare a acestora, a fost făcută de arhitectul romașcan Marcel Locar.
Cele mai valoroase piese din patrimoniul Muzeului de Artă din Roman sunt cunoscute iubitorilor de artă, dar și specialiștilor de la Complexul Muzeal Neamț, care deține o listă a lor. ”Valoarea de inventar a tablourilor nu se potrivește cu valoarea reală a acestora. Unele dintre acestea au o valoare istorică, altele sentimentală. Ca urmare, valoarea lor reală este aproximativă”, a spus Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamț.
Patrimoniul Muzeului de Artă din Roman s-a format în mare parte din donațiile artiștilor plastici, ale familiilor acestora sau ale unor colecționari.
Prima lucrare intrată în patrimoniul Muzeului de Artă a fost portretul lui Ștefan cel Mare, realizat în 1883 de către bucovineanul Epaminonda Anibal Bucevschi. ”A fost o mare îndrăzneală să înființăm la Roman un muzeu de artă fără să deținem lucrări în patrimoniu și fără să avem bani. Practic, singura lucrare care a intrat în colecția Muzeului de Artă din Roman a fost portretul lui Ștefan cel Mare, o lucrare realizată la comanda episcopului Melchisedec Ștefănescu, dar pe care am preluat-o complet distrusă”, a precizat Minodora Ursachi, fostul director al Muzeului de Artă din Roman.
Tabloul întruchipează un Ștefan cu un chip blând, cu o privire ce pare pierdută în destinul frământat al Moldovei.
Cea mai importantă donație, atât ca număr de lucrări, cât și ca valoare a acestora, a venit din partea profesorului și arhitectului Marcel Locar (1902-1983), în 1983. Marcel Locar, cu numele inițial Locar A. Moses, cu rădăcini evreiești, s-a născut în 1902, la Roman, unde a absolvit școala primară și cursurile liceale făcând parte din prima promoție de absolvenți ai Liceului de băieți ”Roman Vodă”, în 1922. Donația acestuia cuprin