Referindu-se la greşelile făcute de-a lungul timpului în economia românească, Isărescu a avut o serie de observaţii pe care le-a rezumat plastic: „Iar o frecăm“. Asistenţa a rămas uluită, dar nimeni n-a ştiut cum să reacţioneze, preferând să treacă peste incident. Guvernatorul şi-a continuat discursul şovăielnic, presărat cu expresii pe care le-a justificat a fi „pe înţelesul tuturor“, scrie adevarul.ro.
Mugur Isărescu a dat dovadă de o sinceritate frustă, relatând atitudinea specialiştilor în Finanţe legat de politica financiară. „Până şi noi la Banca Naţională suntem plictisiţi şi obosiţi de politici structurale şi de reforme structurale. Dar cine le-a făcut are creştere economică. Germania, spre exemplu, care timp de 20 ani n-a crescut salariul real. Şi acuma se ceartă cu Grecia, care de când a intrat în zona euro, a dublat salariul real. Care are dreptate? Sunt nemţii nişte teutoni? Or fi, dar faci reforme structurale, beneficiezi de creşteri economice. Noi, la Consiliul de Administraţie la bancă, când facem comunicate, zicem: «Măi, nu mai treceţi aia cu reformele structurale, că am înnebunit populaţia... nu ne mai crede... iar o frecăm!»“
Criza şi ploaia au scăzut inflaţia, iar Isărescu îşi arogă meritele
După ce ani la rând a ratat cu consecvenţă aducerea inflaţiei în ţintă, iar în ultimii ani preţurile de consum şi-au temperat creşterea pe fondul scăderii veniturilor populaţiei şi al unor ani agricoli de excepţie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu pretinde că politica monetară a băncii centrale a fost anticiclică, atât înainte, cât şi după declanşarea crizei.
'În România, politica monetară a urmărit reducerea inflaţiei, care, în pofida unor întreruperi temporare de trend, tinde, în prezent, către un nivel compatibil cu definiţia europeană a stabilităţii preţurilor. BNR a acţionat în sensul asigurării unui cadru mac