Doar şapte proiecte depuse în cadrul PNDR, pe Măsura 121 - „Modernizarea exploataţiilor agricole”, deşi oficialii din Agricultură prevesteau un adevărat succes, după ce au anunţat că vor emite proiecte-tip şi posibilitatea de creditare.
Sesiunea depunerii de proiecte în cadrul Măsurii 121 - „Modernizarea exploataţiilor agricole”, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, s-a încheiat la 3o august cu doar şapte proiecte depuse. Măsura, cunoscută în acest an mai mult sub titulatura „Ferme de familie”, n-a adunat atâţia doritori pe câţi îşi programaseră oamenii de decizie din Agricultură.
La nivelul judeţului sunt chiar cu trei mai puţine comparativ cu sesiunea trecută, deşi pentru 2013 s-a promit o procedură mai simplă şi costuri mai scăzute. Cele şase proiecte-tip postate în cele din urmă pe site-urile oficiale n-au fost de ajuns pentru ca fermierul să nu mai apeleze la servicii de consultanţă. În timp ce oficialii ministerului au gândit proiecte aplicate pe domenii, fermierii preferă fermele mixte, pentru care au deja experienţă din cadrul măsurilor ca 141 - „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă”.
Agricultorii care au mizat pe finanţare nerambursabilă de cel mult 50.000 euro sunt, şase din şapte, fermieri cu activitate în domeniul vegetal, care şi-au propus să achiziţioneze utilaje: combine, pluguri, discuri, prăşitoare, semănătoare. Un al şaptea fermier şi-a propus să investească într-un solar de legume cultivate în sistem eco, la Negreni - Chiţeasca. Celelalte şase proiecte au fost depuse de fermieri din Bucinişu, Dobrun, Icoana, Scorniceşti, Cilieni, Şopârliţa. Cei mai mulţi dintre solicitanţi vor finanţarea maximă pentru proiectele lor, 125.000 euro, din care cel mult 50.000 euro suma nerambursabilă. Co-finanţarea este, chiar şi pentru aceştia, o problemă.
„E puţin probabil că au surse proprii, cred că cei mai mulţi