Israelienii se tem că au fost lăsaţi singuri pentru a contracara programul nuclear iranian, după decizia preşedintelui american, Barack Obama, de a cere aprobarea Congresului pentru o intervenţie militară în Siria, relatează Financial Times, în ediţia electronică.
"Atem lo levad" ("Nu sunteţi singuri"), le-a spus preşedintele american, Barack Obama, israelienilor, transmiţând acelaşi spirit de solidaritate pe care John F. Kennedy l-a invocat atunci când a declarat "Ich bin ein Berliner" în Berlinul de Vest, în 1963.
Dar israelienii îşi amintesc acum cu tristeţe discursul lui Obama, după decizia acestuia de a deferi Congresului orice acţiune militară împotriva Siriei. Întrebaţi despre cum îi face să se simtă această decizie, mulţi au declarat: "singuri".
Ei sunt îngrijoraţi nu pentru că Israelul este lăsat singur să se descurce cu Siria, împotriva căreia Guvernul şi populaţia nu vor o implicare directă, ci în legătură cu mesajul transmis în acest fel Iranului.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în mai multe rânduri în ultimele zile că Siria este "terenul de încercare" pentru Iran. Orice nehotărâre a Statelor Unite în ceea ce priveşte disciplinarea regimului lui Bashar al-Assad, pentru depăşirea "liniilor roşii" prin folosirea armelor chimice, creează un precedent nefavorabil pentru eforturile de a opri Iranul de la dezvoltarea armei nucleare, consideră israelienii.
Naftali Bennett, ministru al Economiei şi liderul partidului de extremă dreapta Căminul Evreiesc, a afirmat vineri, înaintea discursului lui Obama, dar după votul britanic împotriva unei acţiuni militare în Siria, într-un mesaj postat pe Facebook că "bâlbâiala şi ezitarea internaţională în privinţa Siriei dovedesc încă o dată că Israelul nu poate conta pe nimeni altcineva decât pe sine".
"Auzi din ce în ce mai multe persoane din Guvern întrebându-se: