Reorganizarea Ambulanţei pe regiuni lasă oamenii pe drumuri. În judeţele din care serviciile de ambulanţă vor dispărea ca structuri de sine stătătoare, personalul TESA va fi disponibilizat. Singurii care pot răsufla uşuraţi sunt angajaţii viitoarelor centre regionale, aşa cum este şi cazul Clujului. Aici nu doar că nu se vor face disponibilizări, din contră, mai e nevoie de personal medical.
Angajaţii Ambulanţei privesc deja cu îngrijorare spre viitor.
Cel mai probabil de la începutul anului viitor Clujul va avea un centru regional de ambulanţă. Dacă aici va fi nevoie de o suplimentare de personal, în judeţele Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Bihor vor fi făcute disponibilizări masive.
SERVICIILE JUDEŢENE DE AMBULANŢĂ DISPAR ÎN:
Bistriţa-Năsăud
Sălaj
Satu Mare
Maramureş
Bihor
La Cluj, singura problemă este cea a lipsei de personal medical. Dar la nivel înalt încă nu se discută despre deblocarea posturilor, nici despre viitoare angajări.
"Ajustările de personal se vor face punctual în fiecare judeţ, mai puţin probabil că Clujul va face aceste ajustări. Personalul operativ... chiar suntem în deficit şi ar trebui suplimentat. Pe personal TESA, în funcţie de activitatea pe care o va avea regiunea, va trebui probabil suplimentat", a precizat Horia Simu, manager Serviciul de Ambulanţă Cluj.
Singura variantă pentru cei care vor fi disponibilizaţi de la Ambulanţă ar fi să se transfere în spitale. Numai că, din cauza subfinanţării, este puţin probabil că vor putea fi angajaţi toţi cei are vor rămâne fără slujbe, explică sindicaliştii din sănătate.
"La această oră unităţile sanitare cu paturi nu sunt în capacitatea de a-i absorbi pe toţi, probabil că unii vor fi trimişi în şomaj; nu este un deficit aşa de mare de personal tehnic administrativ în unităţile medicale", a menţionat Ştefan Roman, preşe