Vă prezentăm o radiografie a beneficiilor pe care exploatarea minieră din Apuseni le-ar putea aduce: câştiguri la buget, investiţii, locuri de muncă şi dezvoltarea turismului. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Evenimentul zilei iniţiază, începând de astăzi, o vastă campanie de informare despre tot ceea ce presupune proiectul minier de la Roşia Montană, aşa cum a fost el avizat de Executiv şi trimis spre aprobare Parlamentului. După ce Guvernul a anunţat că a dat undă verde proiectului prin care ar urma să se exploateze aurul din Munţii Apuseni, una dintre criticile cel mai frecvent aduse este că România şi locuitorii ei nu ar obţine suficient de multe beneficii de pe urma exploatării.
Beneficiile economice sunt trecute, însă, negru pe alb, în proiectul de lege care va ajunge pe masa aleşilor. Mai mult, parlamentarii pot aviza sau pot modifica, după dezbateri cu reprezentanţii societăţii civile şi cu specialiştii în domeniu, condiţiile economice ale contractului, ca de altfel şi pe cele tehnologice.
Cât câştigă statul
România pierde sau câştigă. Aurul pleacă din ţară. Sunt câteva din polemicile legate de proiectul minier. Potrivit documentului prin care Executivul a avizat exploatarea mineră din Munţii Apuseni şi care a fost trimis Parlamentului, beneficiile economice ale României sunt clar identificate de Guvern şi pot fi modificate de către parlamentari.
La bugetul de stat ar urma să ajungă peste 2,3 mliarde de dolari numai din taxe şi impozite, iar în economia românească - 2,9 miliarde de dolari. În ceea ce priveşte participaţia statului, mai marii de la Palatul Victoria susţin că aceasta va creşte de la 5,67% la 25% din acţiuni, iar investitorul este obligat să plătească o redevenţă de 6% din valoarea producţiei- statul având obţiunea de a solicita companiei ca plata redevenţei să se facă în natură. În ceea ce priveşte câştigul pe plan local,