Un bihorean şi un arădean mânuiesc securea mai ceva ca pe o ca pe o jucărie şi sunt aşi în tăiat lemne. Cei doi vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Tăiat lemne.
Cel mai bun tăietor de lemne din România trăieşte în Bihor. A dovedit că are forţă, abilitate, precizie şi concentrare. Se numeşte Dan Petrescu, are 28 de ani şi a câştigat titlul de cel mai bun tăietor de lemne din România.
Bihoreanul este unul dintre cei cinci membri ai echipei naţionale de tăietori de lemne. În copilărie se visa fotbalist, dar a ajuns să promoveze un sport cu totul nou în România, mult mai antrenant şi mai interesant, cel puţin pentru el. Patru ani a jucat fotbal pentru echipa locală din Săcuieni, fără să ştie că, peste vreme, va renunţa la minge pentru un sport cu topoare sau ferăstraie motorizate, cu care va impresiona mulţimea.
Dan a descoperit acest sport, al tăierii de lemne contra cronometru, în urmă cu mai bine de trei ani, cu ajutorul lui Nagy Botond, un consătean care este antrenorul lotului naţional de tăietori de lemne. Fascinat de faptul că această activitate implică atât forţă, cât şi o mare precizie, Dan s-a dedicat trup şi suflet acestui sport, cu totul nou în România.
„M-a atras fiindcă e ceva nou, interesant, care îţi ridică nivelul adrenalinei”, spune campionul naţional.
În ciuda riscurilor implicate, Dan nu a avut până în prezent evenimente neplăcute, în sensul că nu a avut accidentări. El poate tăia, cu toporul, un buştean cu un diametru de 32 de centimetri, în numai 30 de secunde.
Eforturi răsplătite
După ce trei ani la rând a ocupat treapta a doua a podiumului, Dan Petrescu a reuşit ca la ediţia din acest an a Campionatului Naţional al Tăietorilor de Lemne să urce pe cea mai înaltă poziţie, la individual. Această performanţă îl trimite la Campionatul Mondial din Stuttgart- Germania- care va avea loc în perio