Oferta publică pentru reactoarele nucleare
După ani buni de poticneli, Ministerul Economiei a făcut primul pas spre listarea reactoarelor nucleare. Oferta publică primară de vânzare a 10% din acţiunile companiei de stat Nuclearelectrica se va derula în perioada 9-20 septembrie 2013, potrivit unui anunţ al Autorităţii de Supraveghere Financiară, publicat de Bursa de Valori Bucureşti.
Potrivit B.V.B., preţul de subscriere este între 11,2 lei şi 15 lei pe acţiune. 85% din ofertă este dedicată investitorilor instituţionali, 10% este tranşa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari. Specialiştii spun că oferta va fi considerată un succes dacă sunt îndeplinite, cumulat, următoarele condiţii: oferta să fie subscrisă în proporţie de 100% şi acţiunile sunt admise la tranzacţionare în cadrul unui sistem administrat de B.V.B. Executivul a avizat demararea procedurilor de listare pe piaţa de capital a unui pachet de 10% din acţiunile Nuclearelectrica, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional.
Listarea pe bursă a unor pachete de acţiuni din marile companii energetice de stat este un proiect mai vechi al autorităţilor, ce făcea parte din Strategia Energetică a României. Fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara în decembrie 2007 că în 2008 urmează să fie listate pe bursă câte 10% din acţiunile Romgaz, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, însă nici până în prezent nu s-a întâmplat acest lucru. Compania are un capital social de 2,536 miliarde de lei, iar valoarea nominală a unei acţiuni este de 10 lei.
Nuclearelectrica a fost înfiinţată în 1998 şi deţine cele două unităţi ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti. Compania acoperă circa 18% din totalul de electricitate produsă anual în România. Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă au fiecare instalată o putere