Medicul va fi obligat să informeze pacientul despre medicamentele care i se potrivesc în funcţie de diagnostic, iar bolnavul va decide singur dacă ia vrea un medicament mai scump sau mai ieftin. Aşa a declarat, marţi, la Craiova, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vizând măsurile de reformă în sistemul sanitar.
„Noi vom introduce o normă începând cu contractul-cadru pe anul 2014, şi o spun poate în premieră pentru dumneavoastră astăzi, dar va fi în curând publică această informaţie: în acordul cu Fondul Monetar Internaţional avem o prevedere pe programul Ministerului Sănătăţii prin care medicul va fi obligat să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la generic până la original, şi pacientul să decidă, să opteze“, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la o întâlnire regională pe tema proiectelor de acte normative lansate de minister în dezbatere publică.
Ce prevede legea actuală
Potrivit lui Nicolăescu, legea actuală prevede că dacă un pacient merge la o farmacie care are contract cu CAS şi nu are medicamentul prescris de medic, în 24 de ore are obligaţia să-l aducă.
„Dacă nu, la reclamaţia dumneavoastră, Casa poate sancţiona acea farmacie. Deci cadru există, însă ceea ce se întâmplă sunt deficienţe de funcţionare“, a spus Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a fost prezent, marţi, la Craiova, la o întâlnire cu reprezentanţii sistemului sanitar din judeţele Olteniei, în cadrul unei dezbateri regionale, temele discutate vizând punerea în aplicare a unor proiecte din cadrul Programului de Guvernare şi măsurile de reformă care urmează să fie adoptate.
Întâlnirea de marţi, de la Craiova, la care a fost prezent şi Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), este a treia dezbatere publică organizată de Ministerul Sănătăţii privind proiectele de l