Octavian Lohan, şeful Dispeceratului Energetic Naţional citeşte din 1977 hieroglifele din energie pentru ca lumina să ajungă în casele oamenilor. Foto Andreea Alexandru Acces posibil numai după trecerea de cititoarele de retină, cel mai înalt nivel de securitate din Transelectrica, din cele opt existente, 80 de oameni care lucrează în ture de câte şase ore, pază asigurată de jandarmerie şi un backup într-un loc secret din Bucureşti. Aceasta este camera de comandă a Dispecerului Energetic Naţional, vârful piramidei din sistemul care alimentează cu energie România.
„În Dispecerul Energetic Naţional (DEN) se lucrează 24 din 24 de ore, în ture de câte 6 ore. De ce atât de puţin? Pentru că aceasta este durata în care concentrarea oamenilor este la capacitate maximă. Apoi încep să obosească. Totul se conduce în timp real. Acesta este vârful piramidei sistemului energetic, creierul sistemului“, spune Octavian Lohan, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniu, care se află la conducerea DEN din 1999.
Clădirea din care se controlează sistemul energetic, situată pe Hristo Botev din Bucureşti, stradă situată la câţiva paşi de Piaţa Universităţii, nu dă niciun indiciu despre secretele pe care le ascunde.
Nu este Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România, şi nici Petrom City, „oraşul“ construit de producătorul de petrol şi gaze în care jaluzelele se mişcă după lumina soarelui.
Însă în interiorul clădirii de pe Hristo Botev, unde este sediul Transelectrica şi al bursei de energie OPCOM, stă ascuns cel mai important instrument pentru controlul sistemului energetic: Dispecerul Energetic Central, parte integrantă a Dispecerului Energetic Naţional.
DEN este unitatea care gestionează cu precădere funcţionarea celor mai mari producători de energie din România, businessuri de 2,5 mld. euro cu peste 30.000 de angajaţi, având c