Potrivit unui proiect de lege privind vânzarea- cumpărarea terenurilor agricole de către persoanele fizice, întocmit de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, începând de anul viitor “proprietatea persoanei fizice reprezentând terenuri agricole situate în extravilan nu poate depăşi 100 ha“.
“Dar, legea nu va putea avea un caracter retroactiv, deci măsura restricţionării la 100 de ha nu îi vizează pe cei care au deja suprafeţe mai mari, ci doar pe cei care vor cumpăra terenuri după intrarea legii în vigoare, adică, după 1 ianuarie 2014”- a precizat Daniel Constantin, ministrul agriculturii, după întâlnirea care a avut loc la MADR cu reprezentanţii agricultorilor, în care s-a discutat pentru prima dată acest proiect de lege, care va fi adoptat în perspectiva liberalizării pieţei terenurilor agricole, începând de anul viitor.
Potrivit proiectului de act normativ, începând de anul viitor, persoanele fizice străine, rezidente în România sau într-un alt stat membru al Unuiunii Europene, vor putea cumpăra terenuri agricole din România în limita a 100 de hectare, cu anumite condiţii.
În primul rând, vânzarea se va face cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor, arendaşilor, şi persoanelor fizice, cu vîrsta de până la 40 de ani, care desfăşoară activităţi agricole pe raza localităţii respective, precum şi Statului Român, printr-o instituţie care urmează a fi creată, la preţuri egale.
Aprobări speciale pentru terenurile de graniţă şi cele pe care se află situri arheologice
Terenurile agricole situate pe o rază de 10 km de la graniţa României se pot vinde doar cu avizul Ministerului Apărării Naţionale. Terenurile pe care s-au stabilit zone de patrimoniu arheologic se pot înstrăina doar cu aprobarea Ministerului Culturii. De asemenea, terenurile care au sta la ba