Inspectoratul muncii va verifica în ce condiţii muncesc angajaţii de la 200 de firme.
Unsprezece persoane au decedat anul acesta după ce au suferit diverse accidente la locul de muncă. Anual, circa 500 de salariaţi se aleg cu diverse traumatisme în timp ce îşi exercită obligaţiile de serviciu.
Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a declarat că aceste tragedii ar fi putut să nu se întâmple dacă angajatorii s-ar fi preocupat mai mult de respectarea cerinţelor de securitate şi sănătate la locul de muncă. Dumitru Stăvilă, şeful Inspectoratului de Stat al Muncii, a spus că 55 la sută dintre accidente se produc din vina angajatorului, celelalte – din cea a salariatului sau vina a fost una comună. Pentru a contracara acest fenomen, Inspectoratul de Stat al Muncii şi Organizaţia Internaţională a Muncii lansează, luna aceasta, campania de securitate şi sănătate în muncă. Vor fi verificate 200 de unităţi economice din industria producătoare de băuturi şi din industria de panificaţie.
Ruleta rusească la locul de muncă
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, pentru majoritatea salariaţilor accidentaţi la locul de muncă, refacerea durează în medie până la 30 de zile. S-a constatat că o treime din numărul accidentelor de muncă se produc în industria prelucrătoare. În cadrul acesteia, cele mai multe accidente revin domeniului de producere a băuturilor şi celui de panificaţie.
Un număr mare de accidente se întâmplă şi în domeniul construcţiilor. Bărbaţii din imagine îşi pun viaţa în pericol fiind fără cască sub macaraua ce mută cărămizi dintr-un loc în altul. Iar constructori care lucrează pe acoperişurile blocurilor fără a fi asiguraţi sunt imagini pe care fiecare dintre noi le vede zilnic pe şantiere. Indiferent de forma de activitate economică, angajatorii poartă răspundere pe