Toată lumea simte, din când în când, pofta de a mânca un anumit produs. Această senzaţie nu are însă nicio legătură cu foamea, ci cu starea de spirit.
Potrivit experţilor, anumite tentaţii alimentare au strânsă legătură cu emoţiile pe care le simţim în acel moment. Mai mult, aceştia susţin că interdicţia de a consuma produsul respectiv nu va face altceva decât să crească şi mai mult senzaţia de poftă. Astfel, spun specialiştii, cel mai bun mod de a-ţi suprima aceste dorinţe este să îţi controlezi emoţiile. Pofta de ciocolată este una dintre cele mai răspândite, cel mai des întâlnindu-ne cu această dorinţă atunci când suntem trişti sau depresivi. O soluţie pentru a scăpa de această tentaţie este să facem mişcare. Astfel, nivelul serotoninei din organism creşte, iar odată cu acesta şi starea de bine. O altă idee pentru a rezista în faţa „ispitei” este să consumăm lapte de soia sau iaurt degresat. Acestea vor face ca pofta de ciocolată să dispară, iar caloriile consumate vor fi mult mai puţine.
Chipsurile şi făinoasele, indicii pentru stres
O altă poftă des întâlnită este aceea pentru chipsuri. Cei care simt nevoia de a consuma chipsuri trec prin stări de stres, furie şi frustrare. Pentru a depăşi aceste emoţii negative şi a-ţi înfrâna pofta, încearcă să identifici motivul pentru care te-ai enervat şi caută o soluţie. Totodată, poţi mânca nişte legume crocante. Pofta de pâine, paste sau orez indică, de asemenea, o stare de stres, teamă sau tensiune şi, cel mai adesea, poate fi depăşită consumând popcorn.
Dulciurile, emoţii negative şi oboseală
Pofta de dulciuri poate fi creată de o gamă largă de sentimente, cum ar fi plictiseala, furia, frustrarea, stresul sau chiar oboseala. În acest caz, dulciurile trebuie înlocuite cu fructe, dar şi acestea consumate în cantităţi mici. Dorinţa de a mânca îngheţată indi