Un grup format din 35 de muncitori români a protestat, duminică, în faţa Ambasadei României din Tripoli, pentru a-şi cere drepturile şi pentru a se putea întoarce în ţară. Printre captivi se numără şi zece persoane din judeţul Olt. Familiile muncitorilor spun că nu mai pot lua legătura cu aceştia din cauză că nu-şi mai permit să plătească facturile la telefon.
35 de muncitori români, din grupul celor ţinuţi captivi în Libia, au protestat, duminică, în faţă Ambasadei României din Tripoli, pentru a-şi cere drepturile şi pentru a se putea întoarce în ţară. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că este vorba de o situaţie conflictuală apărută între aceşti muncitori români şi un angajator libian, determinată de un litigiu de muncă, soluţionarea unei astfel de litigiu excedând competenţele consulare. Ambasada României la Tripoli se preocupă şi urmăreşte acest caz încă de la începutul său, din 17 iunie 2013. Compania libiană susţine că muncitorii au de plătit datorii faţă de această, aşa că nu vrea să îi lase să vină în România.
„Angajatorul a invocat faptul că ar fi achitat în avans cheltuielile legate de eliberarea vizei de intrare în Libia, de transportul pe ruta România - Libia, pentru asigurările medicale şi că ar fi avansat sume în numerar pentru muncitorii români după sosirea acestora la Tripoli. Pe cale de consecinţă, patronul consideră că este prejudiciat dacă muncitorii români părăsesc Libia fără a-şi achita datoriile faţă de compania angajatoare”, se arată într-un comunicat MAE.
Având în vedere faptul că cetăţenii români au plecat în străinătate fără contracte de muncă, MAE a sesizat organele de urmărire penală, care au dispus deja măsurile specifice în astfel de cazuri. Firma din Capitală, care i-a trimis pe muncitori în Libia, are dosar penal înregistrat la DIICOT Bucureşti.
„Nu ne mai permitem să sunăm acolo” @